Följ med och hälsa på hos de nya Söderköpingsborna- Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Söderköping satsar på kommunala alpackor

Uppdaterad
Publicerad

Tre stycken alpackor har nu flyttat in vid en ridskola i Söderköping. Deras uppgift är att hjälpa Söderköpingsbor som behöver arbetsträna.

Julia Edvardsson har fått uppdraget att vara alpackaansvarig i kommunen:

– Det är ju superkul, de är ju så söta och väldigt lättskötta.

Söderköping

Jörgen Rosin är chef på arbetsmaknadsenheten och det var han som fick idén med att hyra alpackor. Han fick den när han hörde forskare prata om samspelet mellan människor och hästar och hur bra det kan vara för att stärka människor som mest sitter hemma och har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, men Jörgen ville satsa på mindre djur än hästar:

– Alla är ju inte förtjusta i 600 kilo häst och utanför Sverige finns det många liknande satsningar på alpackor som sociala djur.

Ny attraktion

Jörgen Rosin berättar att det inte bara är deltagarna i arbetsmarknadsprojektet som kommer ha glädje av djuren utan skolbarn, förskolebarn och andra Söderköpingsbor som kommer och besöker dem.

Satsningen är en del av ett arbetsmarknadsprojekt som får ekonomiskt stöd av Europeiska socialfonden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Söderköping

Mer i ämnet