Bygglov för installation av solceller slopas Foto: TT

Sommarens intensiva sol ger goda förutsättningar för energi

Uppdaterad
Publicerad

Den extremt soliga och torra sommaren har inte bara haft negativa konsekvenser. Solen har dessutom gett oss goda förutsättningar för energi.

Sommaren 2018 har varit den varmaste och soligaste vi haft i mannaminne. Det har rapporterats om skogsbränder, extrem torka och foderbrist. Följden har också blivit sinande tillgångar på vatten och vattenkraft. Men för solcellsägare har det inte bara varit dystert, snarare tvärtom. Med byggnadsintegrerade soltak på villor och sommarstugor har mängder av energi kunnat tas tillvara på den här soliga sommaren.

– Det finns uppfattningar om att Sverige inte skulle vara bra lämpat för solenergi, vilket är en felaktig bild som vi jobbar hårt med att förändra, säger Rick Khan Tariq, affärsansvarig på Vattenfall.

Nu har Vattenfall kartlagt alla län i Sverige och med hjälp av ett solindex kunnat visa var de allra bästa förutsättningarna för solenergi finns. Solindexet visar hur mycket solenergi som årligen kan skapas i olika delar av landet baserat på solens globalstrålning. Det visar också hur mycket energi som hade kunnat tas tillvara om alla hus i respektive kommuner hade haft soltak.

Östergötland hamnar på fjärde plats i topp tio. Och inom länet toppar Linköping listan, därefter följer Norrköping, Motala och Mjölby. I botten hamnar Boxholm och Ydre.

– Med vår kartläggning Solindex vill vi visa hur mycket solenergi som faktiskt kan produceras i Östergötland och vilka möjligheter som skapas genom innovativ och hållbar produkutveckling, säger Rick Khan Tariq.

Ett soltak är ett tak som kan ersätta traditionell takbeläggning, med andra ord utgör solpanelerna hela taket. Den el som produceras av solpanelerna kan användas direkt eller säljas vidare till elbolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.