Trenden är att allt fler ungdomar utövar sportfiske. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sportfiske – allt mer populärt hos ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler söker sig till sjöar, hav och vattendrag för att fiska – långt ifrån stress och vardagspuls. Och trenden är att intresset för sportfiske ökar – inte minst bland ungdomar.

Enligt Statistiska centralbyrån så ägnar sig omkring 1,6 miljoner svenskar åt sportfiske årligen. Jämför vi antalet fiskare två år bakåt så är det en ökning med cirka 200 000 personer.

Och enligt organisationen Sportfiskarna så har omkring 400 000 ungdomar sportfiske som intresse.

– Det är just nu en slags trend hos ungdomar. De tycker det är häftigt att fiska och lägger upp egna bilder och fiskefilmer på sociala medier, säger Andreas Ollinen, kommunikationschef vid Sportfiskarna.

– Ungdomar tycker det är häftigt att fiska och lägger upp egna bilder och filmer på sociala medier, säger Andreas Ollinen, kommunikationschef vid Sportfiskarna. Foto: SVT

Skriver autografer

Nätet har formligen exploderat av privata fiskekanaler och filmer på senare år. Håkan Fransson är en välkänd fiskeprofil, inte minst från olika webbfiskeprogram. Han har många år som fiskegudie bakom sig och vittnar om att intresset har ökat.

– En stark bidragande orsak  till det är ju vi som profiler. Att vi får komma fram i medier och har skapat ”ansikten” även i fisket. Det känns ju lite konstigt att få skriva autografer och liknande, säger fiskeguiden Håkan Fransson.

Guiden och fiskeprofilen Håkan Fransson på väg ut på en fisketur. Foto: SVT

”Sportfisket är på topp”

I Linköping har man märkt av det ökande intresset. Andreas Brand startade en sportfiskebutik i liten skala 2014 – nu satsar han och hans anställda på att bygga en av Europas största fiskebutiker.

– Sportfisket är på topp just nu. Det finns en jättestor efterfrågan och det ligger väldigt i ropet nu med olika naturupplevelser. Folk vill verkligen ut och röra på sig, och sportfiske är en utmärkt sätt att uppleva natur och frihet på, säger Andreas Brand.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.