En bussbolagsägare misstänks att under fyra år ha anordnat inköpsresor till Tyskland. Foto: TT/arkivbild

Spritbusshärvan upp i rätten

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds den största rättegången hittills i landet när det gäller misstänkt smuggling med så kallade spritbussar. 19 personer med anknytning till ett bussbolag i Östergötland står åtalade.

En bussbolagsägare misstänks att under fyra år ha anordnat inköpsresor till Tyskland. Enligt åtalet ska han ha organiserat smuggling av alkohol för vidareförsäljning i Sverige. Bussbolagsägaren misstänks ha engagerat personer som rest som passagerare, så kallade målvakter, och som mot betalning olagligt ha handlat stora mängder alkohol. Alkoholen har varit avsedd för vidareförsäljning i Sverige.

Tiotals ton alkohol

Enligt åtalet har det under åren 2012-2015 förts in över 50 ton öl, sprit, vin och cider med bolagets bussar. Enligt polisen är mängden alkohol bara en liten bråkdel av det som varje vecka smugglas in i landet.

Spritbussar
En bussbolagsägare misstänks att under fyra år ha anordnat inköpsresor till Tyskland.

Polisens uppskattning är att det med spritbussar förs in upp till 300 ton per vecka via Öresundsbron och färjorna mellan Helsingör och Helsingborg.

Läs mer om spritbussarna

Östergötland ett smugglingscentrum

Längs E4:an genom Östergötland har polisen genom spaning kunnat avslöja ett flertal platser där alkoholen byter ägare. Flera ”omlastningscentraler” vid bensinstationer och stora parkeringsplatser i Linköping och Norrköping används för att lasta alkoholen från bussarna in i mindre fordon för transport till platser i hela Mellansverige och norrut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spritbussar

Mer i ämnet