Eva Nemec Nord, åklagare, yrkar på fängelsestraff för sex personer i spritbusshärvan.

Spritbussar – ”Bussbolagsägare bör dömas hårdast”

Uppdaterad
Publicerad

Idag fick åklagaren lägga fram sin syn på vilken form av straff de åtalade i spritbusshärvan bör få. Sex personer bör straffas med fängelse menar hon.

Den stora spriträttegången i Linköping börjar nå sitt slut. Rättegången har hållit på sedan den 15 september och den skriftliga bevisningen var så omfattande att åklagaren Eva Nemec Nord fick dra den på kärra till rättssalen.

Åklagaren Eva Nemec Nordh Foto: Kjell Lundström/SVT

19 personer står åtalade för att ha gjort sig skyldiga till allt från grov organiserad systematisk brottslighet genom smuggling till olaglig försäljning av alkohol via så kallade spritbussar.

Läs mer om spritbusshärvan

”Ägaren bör dömas hårdast”

Idag var det dags för åklagaren Eva Nemec Nord att göra sin slutplädering i fallet. De två huvudåtalade vill hon ska ha mellan 1-2,5 års fängelse. Huvudmannen tillika ägaren av bussbolaget vill hon ska dömas till fängelse i 2,5 år för grov smuggling och olovlig försäljning.

Bilder från förundersökningen Foto: Bilder från förundersökningen

Ägaren är enligt Nemec Nord den som har det yttersta ansvaret för verksamheten. Det handlar om systematisk och organiserad verksamhet. Allt som görs i bolaget går via honom enligt åklagaren.

”Sonen bör också få fängelse”

Sonen som ska ha varit ”stand in” för fadern och bland annat skött bussarna vill åklagaren döma till 1,5 år. Två bussvärdinnor och två chaufförer bör enligt åklagaren dömas till 1 års fängelse.

Läs mer om försvarets inställning

Nemec Nord vill också att bussföretaget ska få 2 miljoner kronor i företagsbot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Spritbussar

Mer i ämnet