Åklagaren Eva Nemec Nordh förbereder sig inför rättegångens första dag. Foto: Kjell Lundström/SVTVisa alla (6)
Visa alla (6)

19 åtalade på plats i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 9 i morse fylldes tingsrätten i Linköping till bredden. 19 personer, som står åtalade för inblandning i spritbusshärvan, och deras försvarare infann sig i rätten.

I 17 dagar kommer rättegången att hålla på i den så kallade spritbussrättegången i Linköpings tingsrätt. Samtliga 19 åtalade finns på plats tillsammans med sina försvarare rapporterar SVT Nyheter Öst reporter på plats i tingsrätten.

Fick lasta 300 kilo alkohol

Första dagen kommer i huvudsak att innehålla åklagaren Eva Nemec Nordhs sakframställan. Hon började dagen med att berätta om vad de 19 personerna står åtalade för. Enligt henne har de gjort sig skyldiga till allt från grov organiserad systematisk brottslighet genom smuggling till olaglig försäljning av alkohol.

Eva Nemec Nordh visar i sin sakframställan att det bussbolag som nu står inför rätta har en unik lastnivå av alkohol. Bolaget har sålt biljetter och med biljetten följer rätten att lasta 300 kilo alkohol. Hon gör jämförelser med andra som hon säger seriösa bussbolag där man inte får lasta mer än ca 80 kilo.

Åklagaren Eva Nemec Nordh säger att bussbolaget inte har haft någon fast tidtabell, inga fasta hållplatser och bolaget går inte att hitta på internet. Biljetten som säljs kostar 1 000 kronor för 300 kilo alkohol, vill man frakta mer får man köpa ytterligare en biljett. Det går också att köpa halv biljett som tillåter 150 kilo alkohol.

”Fick betalt och festade”

Åklagaren menar att bara sälja biljetter inte ger någon lönsamhet utan det är vidareförsäljning av den smugglade alkoholen som ger stor förtjänst. Passagerarna ska ha varit målvakter som fått betalt och inte betalat någon biljett. Passagerarna säger, enligt åklagaren, att de inte får betalt utan nöjer sig med gratis mat och dryck på resan och att de kan få handla lite alkohol själva. De har sett det som en nöjesresa för att festa lite på bussen.

14.000 ton sprit smugglas in varje år till Östergötland. Foto: TT

Dessa så kallade målvakter tar in hundratals kilo som sedan säljs vidare. Enligt åklagaren finns det bara i Östergötland ytterligare två bussbolag som har samma verksamhet som det bolag som nu är föremål för åtal. Bussbolagen har enligt åklagaren samarbete.

Läs mer om spritbussarna

Bussbolagets ägare står åtalad för grov organiserad systematisk brottslighet genom smuggling. Genom sin försvarare förnekar och bestrider ägaren all brottslighet som åklagaren lägger honom till last. Dessa bestridanden fortsätter från försvarssidan också när det gäller övriga tre åtalade för grov smuggling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Spritbussar

Mer i ämnet