Foto: Tullen

Spritsmuggling en katt- och råttalek

Uppdaterad
Publicerad

Den största rättegången mot ett så kallat spritbussbolag fortsatte i dag i Linköping. Idag vittnade polisens nationella samordnare i kampen mot spritbussarna. En nyckelperson i den här omfattande härvan.

5 års spaning

Det har tagit över fem år att komma hit. Polisen Joakim Stenman från Linköping har varit med från början med att nysta upp den omfattande trafiken med spritbussar från Tyskland. Under 17 dagar pågår i Linköpings tingsrätt rättegången mot ett bussbolag från Östergötland, och idag var det Stenmans tur att vittna på rättegångens femte dag.

– Rättegången är viktig. Förhoppningsvis är den ett startskott, för det finns fler utredningar på gång, säger Joakim Stenman vid Linköpngspolisen som är myndighetens nationelle samordnare i kampen mot spritbussarna.

19 åtalade

Det är ett sammanlagt 19 personer som står åtalade för spritsmuggling, och åtalet gäller misstänkt spritsmuggling med bussar sedan 2012.

–  Det sker väldigt öppet som man kan se på spaningsbilderna. När vi börjar gå på de här bussarna så märker vi  att man börjar byta avlastningsplatser, säger Stenman under rättegången.

Katt och råttalek

Joakim Stenman berättade i rätten i dag att det uppstod en katt och råttalek mellan polisen å bussbolaget. Avlastningsställerna flyttades runt i Östergötland och plötsligt var bussarna borta.

–  Vi såg inte bussarna längre i Östergötland, och vi tänkte att någonstans är de ju. Så vi åkte till Ödeshög, och vi åkte till Jönköping och ner till Torsvik i Jönköping och där träffade vi på bussen som lastade om till mindre bilar, säger polisen Joakim Stenman.

– Var det också bilar ni kände igen, frågade åklagare Eva Nemec Nordh?

– Absolut! De bilar som förut lastade i Östergötland, träffade vi nu på söderut, bekräftade Joakim Stenman under rättegången.

Försvarets ifrågasättande

Försvaret försökte skjuta in sig på polisens observationer vid omlastningsplatserna. De ifrågasattes på grund av mörker och långt avstånd.

– Det finns ju både Ramlösa och Schweppes på burk, sa en av advokterna. Du var alltså på så långt avstånd att du inte såg vad det var? Du utgår från att det är alkohol men du är osäker? fortsatte advokaten.

– Nej jag är inte osäker, svarade Joakim Stenman, polisen från Linköping som är nationell samordnare när det gäller kampen mot spritbussarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Spritbussar

Mer i ämnet