Visa alla (4)

Staffan teståker berg- och dalbanan – varje morgon

Det är en helt vanlig dag på jobbet för Staffan Sörensen. Han är mekaniker och driftledare på Kolmårdens djurpark och varje morgon är det hans arbetsuppgift att teståka berg- och dalbanan.
– Det är inte riktigt samma sug längre som under de första gångerna, säger han.

Innan den stora entrén öppnar har Staffan Sörensen och hans kollegor massor att kontrollera, för att attraktionen överhuvudtaget ska få öppna för dagen.

– Ja, om vi ska köra båda tågen tar det en bra stund att gå igenom allt. Dessutom så brukar vi putsa upp tåget så det ser skapligt ut, säger driftledare Staffan Sörensen.

Det blir en hel del slitage. Och för att få släppa på passagerare krävs det att bromsar, säkerhetsbälten, nödstopp, byglar och mycket annat har kontrollerats först.

– Vi har ju checklistor som vi går efter. Det finns en daglig service, vecko-, månads-, kvartals- och helårsservice, som vi måste göra, säger han.

Hjul, bälten och nödbromsar är bara några punkter som finns med på checklistan. Foto: SVT

Provkör varje morgon

Varje morgon teståker Staffan banan. Efter 200 gånger slutade han att räkna, men tror att det i dag ligger runt 400 gånger.

Är det lika spännande varje gång?

– Nej, det vill jag inte påstå. Det är inte riktigt samma sug längre som under de första gångerna, säger han.

Vad är det du kontrollerar?

– Man sitter och försöker lyssna och känna av banan, hur det känns när man åker. Den känslan får man ju genom att åka många gånger och lära sig höra vad som är normalt och inte normalt, vad gäller ljud och så där, säger Staffan Sörensen.

Drifltedare Staffan Sörensen provkör berg-och dalbanan varje morgon Foto: SVT

Se här hela inslaget i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer