Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Stal döds identitet – beställde varor för 100-tusentals kronor

Publicerad
En 29-årig Finspångsbo åtalas vid Norrköpings tingsrätt för 36 fall av grovt bedrägeri och ett fall av grov stöld. Han ska enligt åtalet ha använt sig av en avliden persons identitet vid flera av bedrägerierna.

Men 29-åringen har även använt sig av nu levande personers identiteter för att beställa varor på postorder. Värdet av det stulna anges till knappt 300 000 kronor. Brotten ska ha begåtts hösten 2017.

Den åtalade greps, anhölls, och häktades i december det året. I mars 2018 frigavs han.

Döds identitet

En internutredare på Post Nord riktade misstankar mot 29-åringen 2017. Han hade sett ett mönster i att postförskottsbeställda varor försvann i området kring Gusum och Valdemarsvik. Det upptäcktes också att en av personerna som beställde varor var avliden samma år.

Misstankarna kunde knytas till den nu åtalade mannen och han förvarade även paket i förarhytten på ett sätt som de inte borde förvaras.

Missbrukat förtroendeställning

Den grova stölden avser en beställd mobiltelefon som 29-åringen misstänks ha stulit. Mannen nekar till anklagelserna. Åklagaren menar däremot att brottsligheten varit planerad och förslagen samt att han missbrukat sin förtroendeställning som transportör åt företaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Finspång

Mer i ämnet