Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sargonia Dankha som försvann 1995 samt pensionerade polisen Henry Jansén. Foto: SVT

Starka indicier gör att polisen alltid misstänkt den gripne

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 1995 försvann en 21-årig kvinna i Linköping. Hon antogs ha blivit mördad av en tidigare pojkvän. Hennes kropp har aldrig hittats och spåren efter henne slutar i centrala Linköping

På torsdagen hölls en presskonferens i Linköping för att berätta om utvecklingen i fallet. I somras greps den tidigare misstänkte mannen, idag i 70-årsåldern, i Italien.

Övertygade om skulden

Det finns starka indicier som gör att polisen alltid ansett att han är den skyldige till mordet. Åtalet höll dock inte och mannen släpptes 1996.

Sargonia Dankhas försvinnande

– De var övertygade om att det är han, säger Henry Jansén, pensionerad polis.

Hör mer om bakgrunden och spåren i videon ovan.

DNA stämmer

Jansén arbetade inte med fallet på 1990-talet, men är privat bekant med familjen Dankha. Han hoppas rättegången i Italien ska leda till att familjen äntligen kan få ro.

Vad tror du hände när hon försvann?

– Det har skett ett grovt våldsbrott och hennes DNA stämmer med det blod som hittats både i ett bagageutrymme, på hans jacka och i hans lägenhet.

Insamling till modern

Att ingen död kropp hittats har setts som ett juridiskt problem i Sverige, men inte i Italien.

Den italienska utredningen har skett i hemlighet för att den misstänkte inte skulle få chansen att fly. Enligt advokaten Francesco Rubino har han också begått brott mot kvinnor i Italien.

Stadsmissionen har startat en insamling för att hjälpa modern med pengar till ett målsägarbiträde under rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sargonia Dankhas försvinnande

Mer i ämnet