Arkivbild. Foto: Anders Wiklund / TT

Stärkt militär närvaro på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

En ökad rysk militär aktivitet i sydöstra Östersjön har lett till att svenska militära förband har tillförts Gotland. Något som Hela Gotland först rapporterade om.

– Vi har utökat sjöövervakningen i Östersjön samt den militära närvaron på ön, säger Tomas Ängshammar, kommunikationschef på Gotlands regemente.

Vad ryssarna håller på med kan Ängshammar inte svara på. Däremot bekräftar han att militären ökat sin beredskap till följd av den ryska aktiviteten.

– Vissa delar av vad Ryssland gör var känt sedan tidigare. Vissa andra inte.

Försvaret har därför fört över både arméförband och marina styrkor.

– Vi patrullerar och visar att vi finns här. Hur stor trupp det rör sig om går vi inte ut med.

Låg risk för väpnat angrepp

– Men bedömningen av hotbilden mot Sverige är oförändrad. Risken för ett väpnat angrepp är lågt. Ser man det däremot i ett längre perspektiv så märks en ökad rysk verksamhet och vi håller koll på detta.

Sedan tidigare är det känt att Ryssland planerar en övning med namn Zapad-21.

Hur länge kommer det vara en ökad svensk truppnärvaro?

– Så länge det finns ett behov. Jag har inte något datum.

Tomas Ängshammar säger vidare att även flygvapnet är inblandat i bevakningen av Östersjön. Nästa vecka har det svenska försvaret en sedan tidigare planerad övning på ön.

För nästan på dagen ett år sedan var situationen liknande och även då skickades mer militär till Gotland. Se mer i videon nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet