Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Start för bevattningsförbud på delar av Gotland Foto: SVT

Start för bevattningsförbud på delar av Gotland

Uppdaterad
Publicerad

På söndag införs bevattningsförbud på Gotland. Det innebär bland annat att man inte får spola med slang eller fylla pooler med kommunalt dricksvatten. Detta görs för att vattnet ska räcka över sommaren.

Nivåerna i de stora grundvattentäkterna på Gotland är under det normala. Detta trots att det kommit en del snö och regn i vinter. På Region Gotlands dricksvattenenhet så har man under lågsäsong försökt att använda sjöar i första hand för att spara på de stora grundvattentäkterna i marken. För från och med nu, så ska det vatten man har, räcka till alla, ända till i höst.

– Det kommer inte att vara någon mer påfyllnad, växterna kommer att ta allt. Så det vi ser är att nivåerna kommer att sjunka i grundvattentäkterna fram till i höst, säger Patrik Johansson, chef för dricksvattenenheten i Region Gotland.

Hör honom berätta mer om vattenbristen på Gotland i klippet ovan.

Från och med söndagen den 24 april införs bevattningsförbud i Visby samt socknarna Väskinde, Västerhejde, Tofta, Sanda, Eskelhem och Västergarn. Detta är ett första steg. Från och med 20 juni kommer bevattningsförbud också att införas på en rad andra platser på ön.

• Bevattning med spridare eller slang.

• Biltvätt med slang.

• Spa/pool/bassänger får inte fyllas på med kommunalt dricksvatten.

Källa: Gotland.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet