Kommunalrådet Kåre Friberg (M) hoppas att gamla Motala verkstad ska få nytt liv. Foto: SVT

Startskott för omvandlingen av gamla Motala verkstad

Uppdaterad
Publicerad

Bostäder, restauranger och evenemangslokaler. Det är visionen för Motala verkstads gamla område. Kommunstyrelsen tog på onsdagen beslut om att teckna en så kallad avsiktsförklaring med fastighetsbolaget Serneke Projektutveckling.

Motala kommun äger området kring gamla Motala verkstad sedan många decennier. En del av byggnaderna är kulturminnesmärkta, men eftersom det inte funnits pengar står de och förfaller. Värst är det med den gamla lokverkstan som riskerar att rasa om inget görs.

Företaget Serneke har nu  fått fram till nyår 2019 på sig att utreda förutsättningarna för att använda området. Först därefter kan det bli fråga om att diskutera en försäljning.

Stora och dyra saneringsbehov

Kommunalrådet Kåre Friberg (M) hoppas att det ska leda till att gamla Motala verkstad får nytt liv. Men om det ska byggas bostäder krävs en omfattande sanering.

– Det kommer att kosta 200 miljoner kronor, men det finns bidrag att få, säger han.

Målet är att kommunen inte ska behöva gå in med pengar alls och att hela affären åtminstone ska gå jämt upp för skattebetalarna.

Långt till första spadtaget

För att se till att kulturmiljön bevaras kommer företag och kommun att ha ett samarbete med länsstyrelsen. Det kommer dock att ta flera år innan det är dags att sätta spaden i marken, säger Kåre Friberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motala

Mer i ämnet