Kommunstyrelsens ordförande, Kåre Friberg (M), berättar om försäljningen av fastigheter i klippet ovan. Foto: Motala kommun och SVT

Motala kommun vill sälja Radiomuseet och Lokverkstan

Uppdaterad
Publicerad

Delar av det kommunala fastighetsbeståndet i Motala ska säljas. Däribland: Radiomuseet, Plåtverkstan, Lokverkstan och Granliden.

Igår fattade kommunstyrelsen i Motala beslut om att sälja av lokaler som inte längre används inom den kommunala kärnverksamheten. Redan tidigare var det beslutat att Skogsborg och Aspska villan ska avyttras.

– Det är både före detta industribyggnader och större villor. Vi har tittar över hela den lokalpool vi förfogar över, säger kommunstyrelsens ordförande Kåre Friberg (M).

”Kostar pengar”

Han och Alliansen anser att de lokaler som de nu vill sälja kostar kommunen pengar och att det inte bedrivs någon kommunal kärnverksamhet i dem.

Pågår det ingen verksamhet i Radiomuseet idag?

– Det har ju renoverats och gjorts i ordning, sen har det legat under bildning (nämnden, red. anm.), men idag  bedriver man ju ingen verksamhet där. Och det vill man inte ha med i sin budget. Det ligger ju som en kostnad och bara tickar pengar helt enkelt.

Friberg menar också att kommunen är i tillväxt och att det finns behov av både bostäder och att näringslivet frågar efter attraktiva markområden.

Gamla Motala verkstad

Motala kommun avser dessutom att ganska snart lämna in en ansökan om pengar till länsstyrelsen för att kunna sanera mark kring gamla Motala verkstad. Lokverkstan renoverades för att kunna husera kulturevenemang, men fick ett abrupt slut på grund av rasrisk i lokalen.

– Vi har plöjt ner ungefär 30 miljoner redan och just idag finns det inga pengar att få det i ordning. Där finns det en intressent, men där finns det föroreningar i marken. Det finns bidrag att söka för detta hos länsstyrelsen om man väljer att bygga bostäder där. Sen hoppas och tror vi att någon ska vilja köpa den här marken, inklusive Lokverkstan, och göra det till en trevlig plats helt enkelt.

Ska inte rivas

Lokverkstan är enligt Friberg K-märkt så Motalaborna behöver inte vara oroliga för att den ska rivas.

Den lista på fastigheter som nu kommunstyrelsen vill sälja togs fram av tjänstemän och enligt Friberg så ska KS vid varje enskild försäljning ta beslut. Något stöd i kommunfullmäktige ska inte behövas.

Kåre Friberg (M) berättar mer om försäljningarna i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motala

Mer i ämnet