Johan Wennström Foto: SVT

Statsvetare summerar valresultatet i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått tre veckor sedan valet och i sex kommuner i Östergötland ser det nu ut att vara klart hur kommunerna ska styras den kommande mandatperioden. Statsvetaren Johan Wennström summerar valresultatet hittills.

– Här i länet har det blivit en stor tillbakagång för socialdemokraterna på många håll, större än på nationell nivå. Då har socialdemokraterna varit med och styrt i varenda kommun i Östergötland under den gångna mandatperioden, säger Johan Wennström statsvetare.

Samtidigt är socialdemokraterna fortfarande ganska stora i många kommuner och är fortfarande i många fall det största partiet.

Val 2018 – #dinröst

– Då är ju frågan hur man ska hantera detta nu i koalitionsbildandet, säger Johan Wennström.

Sex kommuner klara

I Norrköping, Vadstena, Ydre, Motala, Finspång och Kinda är det framtida styret så gott som klart.

I Norrköping kommer det blocköverskridande styret fortsätta att styra men nu i minoritet. I Finspång blir nytt blocköverskridande styre, där man likaså styr i minoritet.  I Vadstena styr socialdemokraterna och moderaterna i majoritet.

– Den här traditionella höger- och vänsterskalan är inte så viktig i kommunerna som man ibland kan tro, utan är viktigare på riksdagsnivå, säger Johan Wennström.

”Att man lyckas samarbeta är väldigt viktigt”

Han tillägger att det finns många fler faktorer som är viktiga kring hur man ser på olika sakfrågor.

– Men det kan också vara sådana saker som hur väl man kommer överens rent allmänt. Att man lyckas samarbeta väl är väldigt viktigt om man ska styra ihop i fyra år, säger Johan Wennström.

Men i många kommuner är det fortfarande oklart hur kommunerna ska styras kommande mandatperiod.

– Det är mer oklart läge i år än det var 2014, eftersom det är ännu fler kommuner och ännu fler regioner i hela Sverige där inget av blocken har egen majoritet, säger Johan Wennström och tillägger att det samtidigt är många kommuner och delvis regioner där man har styrt blocköverskridande.

– Så jag tror man är mer van att hitta den sortens lösningar nu än man var 2014, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet