Steeltec stannar i Boxholm

Uppdaterad
Publicerad

I juni meddelade Steeltec att de skulle lägga ned sin verksamhet i Boxholm, en nedläggning som skulle ha lämnat företagets 65 anställda utan arbete. Efter dagens fackliga förhandlingar kommer dock nya besked.

Boxholm stål är en del av företaget Steeltec, ett företag som levererar stänger till bland annat fordonsindustrin och tunga fordon, och det tredje största företaget i Boxholm. Därför kom nyheten om nedläggning som ett dråpslag i början av sommaren. Nu, efter att de fackliga förhandlingarna genomförts, har de kommit fram till en ny lösning. Istället för en total nedläggning stannar en del av verksamheten på orten.

– Vi hade ett informationsmöte i dag. Självklart är det flera som är ledsna över att produktionen läggs ned, samtidigt får vi det här lagret nu i Boxholm och räddar på så sätt några arbetstillfällen. Det här är bara början på en ny resa så nu kämpar vi på, det är ingenting som hindrar oss från att bli hur stora som helst inom det här istället, säger företagets vd Hans Nycander.

Blir skandinaviskt centrallager

Koncernen väljer att lägga ned den produktion som tidigare gjorts i Boxholm. Samtidigt väljer de att flytta det skandinaviska centrallagret dit. Detta innebär att alla företagets produkter som säljs i Skandinavien samt ett antal maskiner för efterarbetning kommer att finnas där. Det kommer även att öppnas ett försäljningskontor.

– En av anledningarna till att vi vill vara kvar i Boxholm är för att det finns en stor kompetens här och Sverige är den marknad där vi vill satsa. Kunderna värdesätter att produkten kommer från Boxholm, det är ett starkt varumärke, säger Hans Nycander.

Ännu oklar personalstyrka

I och med omstruktureringen kommer anställda i form av lagerarbetare, säljare, administratörer och operatörer att få stanna. Hur många personer det rör sig om är dock ännu inte klart.

– Vi kommer att ha fackliga förhandlingar om det i morgon och därför kan jag inte säga något om det just nu, säger Hans Nycander.

Engagemanget hos de anställda menar Hans Nycander har varit stort.

– Det är många som har ställt upp, vi har levererat och gått med flaggan i topp. De lokala fackliga representanterna har jobbat så in i bänken för det här och alla har hjälpt till för att få det här beslutet.

Förhandlingarna om hur många som får stanna väntas vara klara i oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.