Foto: SVT / Patrik Widegren

Stefan Löfven (S): ”Vi visar vår förmåga att försvara svenskt territorium”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) gjorde idag ett besök på Gotland för få en bild av hur det går med återuppbyggnaden av försvaret. I sommar ska de första permanenta soldaterna komma på plats, men deras förbandsplats kommer att bli försenad.

En åktur med en av de stridsvagnar som sedan hösten 2013 finns placerade på Gotland, var en av dagens höjdpunkter för statsministern.

– Det var grejer du, utbrast Stefan Löfven (S) glatt när han med viss möda klättrat ner från 62-tons maskinen.

Det var första gången i en stridsvagn, men också det första besöket hos försvarsmakten på ön.

– Ja det är det. Det var mycket intressant och visar tydligt att vi tagit de steg fram som ska tas för att visa vår förmåga att försvara svenskt territorium, säger Stefan Löfven.

”Stridsgrupp Gotland”

Arbetet med att bygga upp den försvarsförmåga som nästan helt försvann då Gotlands regemente lades ner på ön 2005, är i full gång. Från och med första juli kommer de första delarna av det nya förbandet ”stridsgrupp Gotland” att finnas på plats. En av officerarna som kommer att leda soldaterna i förbandet är Daniel Martell, som var med under P18:s nedläggningsceremoni för 12 år sedan.

– Jag var den som troppade Gotlands regementes fana 2005. Jag är nu väldigt motiverad att föra hit en ny, i form av 18:e stridsgruppens fana, säger han.

Bygger ny garnison på Tofta Skjutfält

Stridsgrupp Gotland är en jättesatsning som kommer att kosta runt en miljard kronor. Den ska innefatta 300 man, det handlar om 160 fast anställda soldater i ett skyttekompani, 100 deltidsantällda i ett stridsvagnskompani samt officerare. På Tofta skjutfält bygger Fortifikationsverket nu en ny garnison. Men när de första soldaterna anländer i sommar kommer de att hålla till i tillfälliga lokaler. Den första etappen av bygget skulle ha blivit klar i september, men det kommer att bli försenat.

– Vi har en fördröjning på 3-4 månader. Det beror på att vi har fått två överklaganden. Ett som berör själva tilldelningen av byggentreprenaden och ett när det gäller bygglovet. Det ligger nu på regeringen bord, säger Peter Johansén som projektleder Försvarsmaktens del i bygget.

Stöttar verksamheten

Enligt statsministern så kommer man att göra allt man kan för att underlätta för den stora satsningen.

– Den här verksamheten ska fungera, det är ingen tvekan om det. När vi får det på vårt bord så ska det beredas i vanlig ordning – med hög rättssäkerhet och så snabbt som möjligt. Vi får återkomma med de exakta beskeden men det är ingen tvekan om att vi måste se till att verksamheten fungerar, säger Stefan Löfven (S).

Se här tv-inslaget: ”Vi visar vår förmåga att försvara svenskt territorium”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.