Foto: SVT

Slottsruin vittrar sönder

Uppdaterad
Publicerad

Stegeborgs slottsruin, vid inloppet till Göta kanal, börjar att vittra sönder. Stora stenblock har lossnat och orsakat en stor skada i slottsmuren.

För drygt två år sedan rasade plötsligt en del av ringmuren i Visby. Den fick omfattande skador och anledningen var att fel byggnadsmaterial hade används under tidigare renoveringar.

Nu har också Stegeborgs slottsruin utanför Söderköping drabbats. En stor del av slottsmuren har släppt, och stora stenar har rasat ner.

– Cementen har varit så tät och inte följt med värmeskiftningar. Sen har det sugit in vatten och till slut blir kärnan så pass mättad att den lakar ut kalkbruket. Då får du de här släppningarna från kärnan, säger Mattias Schönbeck, antikvarie Länsstyrelsen Östergötland.

Nu har Mattias Schönbeck besiktigat skadan och vänts sig till Riksantikvarieämbetet för att få pengar till reparationen. Runt nio miljoner kronor tror han att det kan gå på. Det är ungefär samma summa som för ringmuren i Visby.

Och kanske var det här raset bara början, för det ser inte bra ut på fler ställen på de hårt åtgångna murarna.

Trots skadan kommer Stegeborgs slottsruin hålla öppet för allmänheten som vanligt i sommar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.