Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på filminspelning på Motala Motormuseum. Syskonen Amanda Pajus och Robin Pajus berättar vad Talent to Watch har betytt för deras filmprojekt. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Stöd för filmtalanger avslutas: ”Jag hoppas ändå på något nytt”

Uppdaterad
Publicerad

Talent to Watch har under tre år varit en satsning från Svenska Filminstitutet för att stötta nya talanger inom filmbranschen. Men nu efter tre år avslutas satsningen.

Vi träffade syskonen Amanda och Robin Pajus som just nu spelar in filmen ”Hans Amazon” i Motala. För dem har stödet betytt mycket.

– Det är ju tack vare Talent to Watch som vi kan göra den här filmen. Jag hoppas verkligen att det här stödet blir ersatt i någon annan form, så fler får samma möjlighet att förverkliga sina idéer, säger projektledare Amanda Pajus.

Regissör Robin Pajus går igenom replikerna med Bosse Andersson. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

För det avslutande året har två kortfilmer och tre dokumentärer fått stöd fördelat av Film i Öst. Men regissör och manusförfattare Robin Pajus är inte så orolig över hur nedläggningen kommer påverka unga filmskapare.

– Jag tycker nog att man har varit lite dålig på att visa att den här möjligheten ens har funnits. Jag tror också att det kommer komma nya chanser och sätt att söka stöd framöver. Filmbranschen är ju en bransch som alltid är i gungning, så jag är inte så bekymrad, säger han.

Följ med på filminspelning på Motala Motormuseum i klippet ovan.

Talent to watch

Den treåriga satsningen Talent to Watch startade under pandemin.

Syftet med stödet är att säkerställa att nya röster och talanger i hela landet får möjligheter att utvecklas och etablera sig i den svenska filmbranschen, trots utmanande tider på grund av covid-19-pandemin.

källa: Svenska Filminstitutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.