Foto: TT/Arkivbilder

Stor bedrägerirättegång avslutas

Uppdaterad
Publicerad

Tolv åtalade, 10 000 brottsmisstankar och 500 målsägare. I dag avslutas rättegången i Norrköpings tingsrätt om den stora bedrägerihärvan där många betalat för söktjänster på internet som saknat värde.

Rättegången startade den 15 februari och pågått i cirka 40 dagar under våren.

Totalt ska de misstänkta enligt åtalet ha kommit över drygt 5 miljoner kronor. 500 är drabbade; framför allt småföretag, myndigheter och organisationer.

– Vi yrkar på ganska långa fängelsestraff för de inblandade, om tingsrätten gårpå vår linje.Beroende på vad man haft för roll har vi yrkat på 2-5 års fängelse, säger Thomas Ramstedt, ansvarig åklagare vid åklagarkammaren i Norrköping.

Brottsoffren finns över hela landet och flera av målsägarna har utsatts mer än en gång. Händelserna inträffade under perioden december 2012 och januari 2014.

Omfattande förundersökning

Norrköpingspolisen har samordnat och utrett ärendet.

– Förundersökningen omfattar 15 000 sidor samt cirka 600-700 ljudfiler som bland annat innehåller försäljningssamtal, så det har varit fråga om ett mycket omfattande material, säger Thomas Ramstedt.

Den 12 juli ska Norrköpings tingsrätt meddela dom. Men åklagarsidan tror redan nu att målet överklagas till hovrätten.

– Det är inte omöjligt att det blir en överklagan i det här oavsetthur det går, säger Thomas Ramstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.