Björn Persson, regional kommunikationschef, rapporterar från branden i Norrköping. Foto: SVT/Mikko Lindskog/ Jeppe Gustafsson

Kraftig brand vid värmeverket i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand rasar i flera stora flis- och pelletshögar vid värmeverket i Norrköping. Räddningstjänsten varnar allmänheten för röken.

Stora bandmaskiner har vänt flisen för att om möjligt kväva elden och fyra helikoptrar har under söndagskvällen vattenbombat området.

Vid sextiden på måndagsmorgonen berättar Mikael Kalered, inre befäl vid räddningstjänsten i Östra Götaland, att branden fortfarande inte är under kontroll:

– Vi har eventuellt spridning igen till nya flishögar och vi jobbar frenetiskt för att få ner den.

Det glöder också fortfarande i de flishögar som brann från första början, enligt Mikael Kalered.

20-25 meter höga

Omkring 20 personer från räddningstjänsten har varit på plats vid branden under natten.

Det var vid 16-tiden på söndagen som det utbröt en brand i flera av de stora flis- och pelletshögarna vid värmeverket på Energigatan i Norrköping. Flishögarna är cirka 20-25 meter höga och 50-100 meter i omkrets.

– Vi har haft insatser från helikoptrar under natten, men nu under måndagen kommer ett 30-tal brandmän fortsätta med markbekämpning. När det brinner på det här sättet så måste det få brinna ut, och det kommer ta tid, säger Björn Persson, regional kommunikationschef för Eon.

Liten risk för spridning

Efter nattens insatser så tror man att spridningsrisken har minimerats.

– Lastmaskiner har flyttat stora delar flis så det har skapats större brandgator mellan högarna, så vi tror att risken för spridning är ganska liten, säger han. 

Kraftig värmeutveckling

Enligt Björn Persson på Eon har branden uppstått i en träflishög, så kallat biobränsle. Det kan röra sig om självantändning.

– Det som kan inträffa är att det uppstår kraftig värmeutveckling inne i sådana här högar som är så kraftig att det uppstår brand. För att undvika detta så tar vi kontinuerligt värmeprov i våra högar för att upptäcka onormala nivåer.

Vad som har startat branden är ännu okänt och kommer att utredas framöver.

Stäng dörrar och fönster

Räddningstjänsten uppmanar fortfarande människor att inte vistas i närheten och att gå in och stänga dörrar, fönster och ventilation om de känner av röken.

Räddningstjänsten försöker få kontroll över branden. Foto: Niklas Luks

Vid lunchtid på måndagen meddelades ”faran över” av SOS Alarm. Räddningsledaren har nu hävt de restriktioner som funnits för allmänheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.