Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kommer att gå med både stadsbussar och regionbussar härifrån helt på el”, sa Anne-Sofie Törnqvist, trafikchef på Östgötatrafiken., vid spadtaget. Foto: Hadeel Ibrahim

Stor elsatsning inom kollektivtrafiken i Östergötland – ”Finns bara i Kina”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen togs det första spadtaget för den nya helelektriska bussdepån i Motala. Det är den första av sitt slag i Östergötland.

Representanter från bland annat Motala kommun, Östgötatrafiken och Regionen samlades och tog det första spadtaget för den nya elbussdepån.

– Det här sätter oss på kartan. Vi blir en av de absolut första kommunerna som får elektrifierad kollektivtrafik, sa Nils-Eric Dålse (SD), ordförande tekniska servicenämnden, vid spadtaget.

Helt eldrivna

När bussarna är på plats kommer den allmänna kollektivtrafiken i sex av länets 13 kommuner att drivas på el, enligt Östgötatrafiken. Förutom Motala blir busstrafiken i Mjölby, Ödeshög, Boxholm, Vadstena och Ydre nu helt eldrivna.

Inte nytt i Östergötland

Elbussar inom kollektivtrafik i Östergötland är inget nytt fenomen. Sedan sommaren 2020 fick Östgötatrafiken sina första elbussar, alla 20 i stadstrafik, varav 18 i Linköping och två i Norrköping. Och för bara en vecka sedan fick länet ytterligare en elbuss i Norrköping.

Se när inblandade tar det första spadtaget och hör vad detta innebär för Motala i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.