Foto: TT

Fara för äldre och funktionshindrade vid brand på Gotland

Publicerad

På Gotland är brandskyddet för äldre bristande. Enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, dog 113 svenskar i bränder år 2017. Det är det högsta antalet på sju år.

I Norrköping är det däremot bättre än i många andra kommuner. Men Brandskyddsföreningen uppmanar nu landets alla kommuner till att ta bättre ansvar för att skydda de mest riskutsatta människorna i samhället.

Äldre och funktionshindrade är tydligt överrepresenterade vad gäller dödsfall i bränder under förra året. Därför är ett individanpassat stöd av stor vikt, enligt Brandskyddsföreningen.

– Kommunerna måste ta ett större ansvar. En anpassat skydd behöver inte vara kostsamt, det kan räcka med en spisvakt eller flamsäkra sängkläder för att rädda liv, skriver Lars Bodin, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Varje kommun ansvarar för att sina äldre invånare ska bo under trygga förhållanden. Samtidigt visar en rapport från Sveriges kommuner och landsting, SKL, angående trygghet och säkerhet att 19 av landets kommuner helt saknar individanpassat brandskydd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer