Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så drabbas Östergötland om elpriserna fortsätter att vara höga Foto: Carl Bruno Tersmeden / SVT

Landshövdingen: ”Stor fara med höga elpriser”

Uppdaterad
Publicerad

Landshövdingarna i åtta län i södra Sverige har nu gått samman för att analysera hur regionerna drabbas om vi framöver kommer att få elbrist och fortsatt höga elpriser. En rapport med ett mörkt framtidsscenario som nu skickats till regeringen.

Östergötlands landshövding Carl Fredrik Graf är en av dom som varit med i arbetet med att kartlägga vilka konsekvenser fortsatt höga elpriser kommer att få i regionerna:

– Under pandemin kunde företagen klara sig med olika statliga stöd, men nu är det många företag som riskerar att komma i ett läge där de inte klarar kostnaderna och går under.

Dystra framtidsutsikter

I rapporten talas det om ökade matpriser, minskad inhemsk livsmedelsproduktion, ökad arbetslöshet, höjda hyror, fler konkurser, minskade skatteintäkter och ökat behov av försörjningsstöd. Rädsla och oro leder också till ökad ohälsa. Något län har redan märkt ökat tryck på socialtjänsten. Landshövdingarna anser att staten måste göra kraftfulla insatser för att minska konsekvenserna i samhället.

Läs hela rapporten här.

I inslaget ovan berättar landshövding Carl Fredrik Graf hur han tror att en region som Östergötland drabbas

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer