Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Norrköping har man lyckats minska antalet hemlösa. Hur, hör du Monica Holtstad (L) socialnämndens ordförande, och Susanna Karlqvist, socialdirektör, berätta i videon. Foto: Martin klevelid/SVT

Stor minskning av antalet hemlösa i Norrköping: ”Det vi gör ger effekt”

Publicerad

Enligt Socialstyrelsens senaste kartläggning av hemlösheten i Sverige så befinner sig 27 000 personer i tillfällig eller akut hemlöshet. I Östergötland är det nästan 1 200 personer.

Men i både Norrköpings och Linköpings kommun har antalet hemlösa minskat påtagligt sedan kartläggningen gjordes sist. I Norrköping var det 814 hemlösa år 2017 och 2023 hade det minskat till 473 personer.

Hör i klippet hur Norrköpings kommun arbetar för att minska hemlösheten.

SOCIALstyrelsens kartläggning

I Socialstyrelsens nya nationella kartläggning av hemlöshet i Sverige har uppgifter inhämtats från kommunernas socialtjänster, från civilsamhällets verksamheter som möter personer i hemlöshet och från personer i hemlöshet.

Totalt har alltså drygt 27 000 personer kartlagts som befann sig i akut eller tillfällig hemlöshet eller som hade långsiktiga boendelösningar, men utan egna bostadskontrakt.

Undersökningen fångar inte alla personer som är hemlösa och Socialstyrelsen menar att omfattningen därför är ett absolut minimum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.