Stor ökning av bluffakturor i Östergötland

Publicerad

Första halvåret i år ökade antalet polisanmälningar om bluffakturor med 226 procent i Östergötland, jämfört med samma period i fjol. Samtidigt minskar anmälningarna om falska fakturor i landet totalt.

Bluffakturor fortsätter att plåga småföretagare i Östergötland. Brottsförebyggande rådets senaste siffror, som ett bokföringsföretag har sammanställt, visar på en kraftig ökning av anmälningar i länet. 

– Det är riktigt allvarligt. Vi har jobbat hårt med att förebygga och informera företagare i länet. Jag hoppas att ökningen beror på att man i Östergötland verkligen är mer på hugget och polisanmäler så fort man har fått in en bluffaktura, säger Frida Boklund regionchef på Företagarna, till Östnytt.

I hela landet har dock anmälningarna om falska fakturor minskat med 24 procent hittills i år, men de regionala skillnaderna är mycket stora.
I Östergötland är ökningen störst med 226 procent och på Gotland ligger ökningen 55 procent.
I Sörmland däremot minskade bluffakturorna med nästan en tredjedel.

– Det kan handla om en trötthet från företagarna i övriga Sverige, att man helt enkelt inte polisanmäler sina bluffakturor i samma utsträckning längre. Man orkar inte helt enkelt, säger Frida Boklund.

Branschorganisationen Företagarna har tagit fram en checklista för vad man ska göra om man fått en misstänkt bluffaktura.

– Det upplevs ofta som något mycket obehagligt. Vem vill bli dragen til lInkasso? Men det viktiga är att alltid bestrida fakturan och att skriva att inget avtal föreligger. Polisanmäl alltid. Det är i regel organiserade ligor som ligger bakom det här, avslutar Frida Boklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer