Följ med på guidad tur i ett av landets största tvätterier

Stor ökning av tvättandet under pandemin – titta in i ett av landets största tvätterier

Uppdaterad
Publicerad

Tvätterier som jobbar åt hotell- och restaurangnäringen har fått mindre att göra det senaste året, men de som jobbar för vården har fått mycket större volymer att ta hand om. På det stora tvätteriet i Norrköping har man fått nyanställa flera personer.

TvNo är ett av landets största tvätterier. Det öppnade för snart 50 år sedan och ägs framförallt av Region Östergötland och Region Jönköping, men även kommuner som Norrköping, Finspång, Valdemarsvik och Åtvidaberg skickar dit sin tvätt.

I klippet visar vd:n Jonny Hägerström oss runt i tvätteriet. Han berättar att mängden tvätt ökat med runt 10 procent det senaste året och man har fått gå upp från 135 anställda till 140:

– Man har skärpt hygienkraven inom vården under pandemin, personalen ska byta kläder varje dag och det är bra för oss, vi får mer att göra.

Färre lakan – fler kläder

Han berättar att trenden de senaste åren har varit att allt mer av tvätteriets verksamhet handlar om personalkläder. Förr i tiden låg patienter kvar längre tider inom vården. Då var det framförallt lakan och sängkläder som behövde tvättas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.