Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT.s reporter Hedvig Nittve kommenterar läget utanför Norrköpings polisstation efter att en polisman som gått av sitt skift blivit knivhuggen under måndagseftermiddagen. Foto: SVT

Polis attackerad – person skjuten vid polishuset i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

En person har attackerat och knivhuggit en polis vid polishuset i Norrköping.

– Det är en kollega till oss som har blivit skadad. Han hade precis gått av sitt arbetspass när det skedde, så han var inte i tjänst, säger Johnny Gustavsson, presstalesperson vid polisen.

Insatsen inleddes strax efter klockan 16 på måndagen efter larm om att en person skadats i ett våldsbrott. En polispatrull fanns i anslutning till platsen och kunde ingripa under händelsen.

– Vad det hela har börjat med är i nuläget oklart, säger Johnny Gustavsson.

Polisen ska ha skadats av ett vasst tillhygge – enligt uppgifter till SVT Nyheter Öst ska polisen huggits i magen. Den misstänkte gärningspersonen har skjutits i de nedre delarna av kroppen.

Enligt polisen är gärningsmannen känd sedan tidigare för polisen.

– Vi vet vem det är. Personen är identifierad, säger Johnny Gustavsson.

Polisens presstjänst har ingen information om skadeläget på den skadade polisen. Gärningsmannen är inte livshotande skadad men är i behov av sjukhusvård, skriver polisen på sin hemsida.

Misstänkta föremål – nationella bomskyddet kallades in

Strax innan klockan 20 på måndagskvällen informerade polisen att föremål som de hanterar som ”misstänkt farliga” fanns innanför avspärrningarna. Nationella bombskyddet kallades in. Vid 23.15 meddelade polisen på sin hemsida att nationella bombskyddet har arbetat klart och lämnat platsen. En förundersökning om försök till allmänfarlig ödeläggelse har inletts och likaså en förundersökning om försök till mord.

Under kvällen arbetar polisen vidare med fortsatta vittnesförhör och tekniska undersökningar på platsen. I och i anslutning till polishuset finns flera övervakningskameror och delar av händelseförloppet kan ha fångats på film.

– Det är bland annat sådana uppgifter vi ska kontrollera, säger Johnny Gustavsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett stort område kring polishuset spärrades av efter attacken. Foto: SVT/ Hedvig Nittve

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid polishuset i Norrköping

Mer i ämnet