Mannen attackerade utanför polishuset i Norrköping. Foto: Polisens förundersökning.

Knivhögg polis och sköts utanför polishuset – nu börjar rättegången

Uppdaterad
Publicerad

57-åringen kom till polishuset i Norrköping beväpnad med kniv och brandbomber. Utanför receptionen gick han till attack mot en civilklädd polisman – och sköts sedan i benet av ingripande poliser. Idag börjar rättegången mot mannen som misstänks för försök till mord och förberedelse till grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Det var den 27 februari tidigare i år som händelsen inträffade. 57-åringen tog spårvagnen från sin bostad till polishuset i Norrköping. Med sig hade han en kniv och 14 molotovcocktails. Polishusets reception hade precis stängt och när en civilklädd polisman, som var på väg hem från jobbet, nekade mannen inträde gick 57-åringen till attack med kniv.

Polismannen skadades med flera knivhugg mot buken och bålen. En poliskollega som blev vittne till händelsen försökte stoppa mannen – och blev även han jagad av den misstänkte gärningsmannen. Fler kollegor anslöt till platsen och det hela slutade med att 57-åringen sköts i benet.

Attacken vid polishuset i Norrköping

Försök till mord

Idag börjar huvudförhandlingen mot mannen vid Norrköpings tingsrätt. 57-åringen misstänks för försök till mord och förberedelse till grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Något egentligt motiv till händelsen framgår inte av polisens förhör. Mannen har sedan tidigare en historia av psykisk ohälsa och har tidigare dömts till rättspsykiatrisk vård 2013 efter att ha kastat brandbomber i Motala – även då riktat mot polisen.

Mannen nekar till brott och i förhör har 57-åringen hävdat att utredningen mot honom är illegitim och borde tas om i den internationella domstolen i Haag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för obehagliga bilder. I videon ser du hur knivmannen attackerar polisen och till sist själv blir skjuten i benet. Foto: privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid polishuset i Norrköping

Mer i ämnet