En 56-årig man boendes i Norrköping begärdes under torsdagen häktad misstänkt för försök till mord och försök till allmänfarlig ödeläggelse. Foto: Privat / Magnus Andersson/TT

Detta vet vi om 56-åringen som misstänks för polisattacken

Uppdaterad
Publicerad

En 56-årig man hemmahörande i Norrköping begärdes under torsdagen häktad misstänkt för försök till mord och försök till allmänfarlig ödeläggelse – efter händelsen där en polisman skadades allvarligt utanför polishuset i Norrköping i måndags.

• Den misstänkte mannen är 56 år gammal och bosatt i Norrköping. Han har sedan tidigare varit skriven i Umeå, Malmö och Ödeshög.

• Han är svensk medborgare och uppger i offentliga handlingar att han har bakgrund i Palestina.

• Mannen är sedan tidigare dömd för brott:
– 2009 dömdes han för grov kvinnofridskränkning av sin fru av Umeå tingsrätt.
– 2012 dömdes han för bland annat olaga hot.
– 2013 dömdes han till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mordbrand och försökt till grov misshandel.

• Mannen var placerad på rättspsykiatrisk anstalt i Vadstena mellan 2013 och 2019. 2019 övergick den slutna vården till öppenvård. 2022 beslutade förvaltningsrätten att den rättspsykiatriska vården skulle upphöra. Risken för återfall i allvarlig brottslighet bedömdes då vara låg.

• Av handlingar framgår framgår att 56-åringen tidigare lidit av ”allvarlig psykisk störning i form av systematiserade vanföreställningar av förföljelsekaraktär som bedömts vara av psykotisk valör.”

• Mannen har fyra barn. Enligt en dom vid Malmö tingsrätt förlorade han helt vårdnaden 2013.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT.s reporter Hedvig Nittve kommenterar läget utanför Norrköpings polisstation efter att en polisman som gått av sitt skift blivit knivhuggen under måndagseftermiddagen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid polishuset i Norrköping

Mer i ämnet