Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag tycker att det är ett gott bevisläge, säger Anna Jakobsson, vice chefsåklagare, som idag begärde 56-åringen häktad. Foto: Axel Brantemo/SVT

56-årig man häktad för knivattacken utanför polishuset i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

En 56-årig man häktades idag på sannolika skäl misstänkt för försök till mord efter knivattacken vid polishuset i Norrköping i måndags. Då skadades en polis allvarligt och gärningsmannen sköts i benet av polis.

Det var i måndags som två poliser attackerades utanför polishuset i Norrköping. En av polismännen skadades allvarligt, men hans tillstånd beskrivs nu som stabilt. Gärningsmannen sköts i benet av polis i samband med händelsen.

Under torsdagen begärde vice chefsåklagare Anna Jakobsson den 56-årig mannen häktad.

Attacken vid polishuset i Norrköping

Rättpsykiatrisk undersökning

När förhandlingen ägde rum gick tingsrätten på åklagarens linje. 56-åringen häktades på sannolika skäl misstänkt för försök till mord, vilket är den högre misstankegraden. Han ska också genomgå en rättpsykiatrisk undersökning.

56-åringen dömdes 2013 till rättspsykiatrisk vård efter en händelse i Ödeshög, då han bland annat kastade brandbomber mot ingripande poliser. Mannen var sedan placerad på rättspsykiatrisk anstalt i flera år – men vården upphörde helt 2022.

56-åringen kunde själv inte medverka under förhandlingen. Han vårdas fortfarande på sjukhuset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polis med förstärkningsvapen utanför polishuset i Norrköping efter gårdagens mordförsök på en polis. Foto: Magnus Andersson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid polishuset i Norrköping

Mer i ämnet