Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Att polisanställda möts av våld är helt oacceptabelt, säger Frida Braf, nya lokalpolisområdeschefen i Norrköping efter polisattacken i Norrköping. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Åtal väckt efter attacken vid polishuset i Norrköping – polischefen: ”Viktigt med bra avslut”

Uppdaterad
Publicerad

Beväpnad med kniv och bensin försökte mannen ta sig in i polishuset i Norrköping. När han stoppades knivhögg han en polis. Nu åtalas mannen för mordförsök och förberedelse till grovt blåljussabotage.

Den 57-årige mannen bar på två knivar, tändare och 14 petflaskor fyllda med bensin när han den 27 februari kom till polishuset. När han nekades inträde drog han kniv och gick till oprovocerad attack mot en civilklädd polis på väg ut ur byggnaden.

Flera knivhugg

Polismannen mottog flera knivhugg mot buken och bålen, och fick bland annat ena lungan punkterad. En annan polis som försökte stoppa mannen jagades med kniv men klarade sig utan fysiska skador. Attacken avbröts sedan mannen skjutits i benet.

Attacken vid polishuset i Norrköping

– En av målsägandena fick livshotande skador efter knivattacken men båda målsägandena mår efter omständigheterna bra. Det är en vansinneshandling som hade kunnat sluta betydligt värre än vad den gjorde”, säger kammaråklagare Lisa Hedberg i ett pressmeddelande.

Polisen välkomnar åtalet

Nya lokalpolisområdeschefen i Norrköping, Frida Braf, är nöjd med att mannen nu blir åtalad. Händelsen har påverkat många inom poliskåren och ett åtal blir ett bra avslut.

– Det här var en händelse som påverkade de anställda i hög utsträckning, säger hon.

Hör mer av Frida Braf i videon längts upp i artikeln.

Teorin: Ville anlägga brand

Det är enligt åklagaren oklart vad bensinflaskorna skulle användas till, men teorin är att planen var att ”anlägga en brand och bruka våld inne på polisstationen”. Mannen åtalas för två fall av försök till mord och förberedelse till grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Här går knivmannen till attack mot polisen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för obehagliga bilder. I videon ser du hur knivmannen attackerar polisen och till sist själv blir skjuten i benet. Foto: privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid polishuset i Norrköping

Mer i ämnet