Foto: Arkivbild/SVT

Stor risk för skogsbrand i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Risken för bränder i skog och mark är stor varnar SMHI, särskilt i den östra länsdelen. Flera larm under lördag och söndag.

– Det är den högsta risken på skalan och i kombination med starka vindar kan en brand i det torra fjolårsgräset få förödanden effekter, säger Mikael Kalered på Räddningstjänsten Östra Götaland.

Risk för skogsbrand innebär stor eller mycket stor antändningsrisk och att eld sprids lätt i skogsmark. Än så länge finns det inget eldningsförbud, men SMHI manar till stor försiktighet om man eldar utomhus.

Bandvagn och spadar

Under lördag förmiddag har det larmats om flera gräs- och risbränder.

I Hackeforsskogen i Linköping fick räddningstjänsten ett par timmar efter larmet kl 08, fram vatten med hjälp av bandvagn och kunde även gräva bort branden.

Räddningsfordon och hjullastare

Tidigt på lördagsmorgonen fattade en ris-/komposthög eld på Återvinningsvägen i Linköping. Tre räddningsfordon samt en hjullastare från Tekniska Verken fick hejd på branden och kunde lämna platsen vid 09.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.