Den inklippta kartan visar grundvattennivåerna i de stora magasinen i januari 2019, enligt SGU. De röda områdena har grundvatten som är mycket under det normala. De gula områdena är under det normala. Foto: Håkon Mosvold Larsen, TT/ SGU

Stor risk för vattenbrist även sommar

Publicerad

Om inte mycket snö och regn drar in över landet de närmsta två månaderna så går vi mot en lika torr sommar som förra året – i alla fall sett till grundvattnet.

SGU:s januarisiffror visar att grundvattennivåerna i de stora magasinen är under det normala i nästan hela landet. I östra Svealand och upp mot södra Dalarna, på Gotland och i ett stråk från Jämtland upp till Västerbotten mycket under det normala.

I de små magasinen ligger grundvattennivåerna i Götaland och Svealand under eller mycket under det normala på de flesta håll, med undantag längs delar av västkusten. I till exempel Sala har kommunen redan gått ut och rekommenderat invånarna att spara på vattnet. Något som ännu inte är aktuellt på Gotland.

– Inför förra sommaren hade vi mycket nederbörd på hösten och på vintern också. Vi hade ett bra utgångsläge men sedan var det den otroligt torra sommaren, utgångsläget just nu ser det inte så bra ut, säger Fredrik Theolin, grundvattengeolog på Sveriges geologiska undersökning (SGU).

I september hävdes bevattningsförbudet över hela Gotland. Dricksvattensituationen på ön är fortsatt allvarlig, varför bevattningsförbud troligen kommer att behöva återinföras igen under kommande vår, 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.