Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Storsatsar för att bygga ut laddstolpar för ellastbilar. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stor satsning på att bygga ut laddinfrastrukturen för ellastbilar

Uppdaterad
Publicerad

Tekniska verken gör en satsning på att bygga ut laddinfrastrukturen för ellastbilar. Projektet kommer ske tillsammans med flera elbolag i södra Sverige.

– Vi står inför en gemensam utmaning, säger Ulrika Unell, strategi- och affärschef på Tekniska verken.

Lastbilstillverkare har börjat att allt mer fokusera på eldrivna lastbilar. Då finns det ett ökat behov av laddstolpar som passar lastbilarnas turer, tider och laddmönster. Därför har Tekniska verken nu satsat på ett projekt där de ska placera ut laddstolpar som är anspassade för lastbilsförarna.

– Vi måste förstå när de behöver äta, sova och tanka, säger Ulrika Unell.

Behov i Östergötland

Placeringen av laddstoplarna är något som nu diskuteras inom projektgruppen. Ulrika Unell ser ett behov i just Östergötland då det är en bra plats att ladda om man reser mellan Malmö och Stockholm.

– Det tar ungefär fyra och en halv timme hit och då är det ett bra ställe att stanna på, säger hon.

Jönköping Energi är ett av de elbolagen som ingår i samarbetet med Tekniska verken. De har sedan tidigare levererat laddningsenheter till stadens elbussar. Jönköping har också ett bra läge för laddstolpar för lastbilar, då det ligger längs E4 mellan Helsingborg och Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatet – Val 2022

Mer i ämnet