Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Angelica Hull, Swedish Biofuels vd och Sophia Jarl (M) skriver på avtal. Foto: SVT/Tobias Holmqvist

Stor satsning på flygbränsle i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings kommun skrev idag, onsdag en avsiktsförklaring med Swedish Biofuels AB. Bolaget ska tillverka och marknadsföra hållbart flygbränsle.

Fabriken för produktion av transportbränsle innehållande förnybara komponenter som alkoholer, är planerad att byggas i Marviken på Vikbolandet och blir Swedish Biofuels första fullskaliga fabrik.

– Norrköping har inte bara goda logistiska förutsättningar utan också ett gynnsamt geografiskt läge i kombination med en rik historia inom energiområdet och en möjlig klusterutveckling, säger Angelica Hull, vd Swedish Biofuels AB.

Kommunen skriver en avsiktsförklaring med företaget fast anläggningen ska byggas på privat mark. I det här fallet är avsiktsförklaringen kopplad till att kommunen ska vara behjälpliga i olika typer av tillståndsprocesser.

– Jag är oerhört glad att bolaget med sitt ambitiösa arbete inom hållbarhet och förnybart flygbränsle etablerar sig här, säger kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

Avsiktsförklaringen är dock inte på något vis juridiskt bindande och gäller som längst t o m 2024 eller tills någon av parterna inte längre önskar delta i förhandlingar med motparten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.