Dubblerad läkartid på Slomarps vårdboende i Mjölby gav stora hälsoförbättringar för de äldre. Följ med distriktsläkaren Thomas Gylfe på en rond (videon). Foto: Tina Enström, SVT

Stor skillnad på hur ofta läkare besöker äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Skillnaderna är stora i landet när det gäller hur ofta läkarna besöker äldreboenden. Och i de flesta av landets regioner saknas helt garantitider, visar SVT:s granskning. Det är därmed upp till varje vårdcentral hur mycket tid de vill lägga på de äldre.

– Det är ju inte bra att det ska vara ett lotteri, beroende på var man råkar bo, säger distriktsläkaren Thomas Gylfe.

Hur ofta får de äldre som bor på äldreboenden träffa en läkare? Alldeles för sällan, konstaterade IVO, Inspektionen för vård och omsorg, nyligen i en skarp kritik riktad mot många av landets kommuner utifrån vad som hände under pandemin.

Problemet är att äldreboenden är kommunernas ansvar – medan läkarna är anställda av regionen. Två olika huvudmän.

Läkarbrist i äldreomsorg

Garantitiden togs bort

Därför skriver regionen och kommunerna avtal om hur ofta vårdcentralens läkare ska besöka äldreboenden och hemsjukvård.

– Tidigare fanns det en garantitid, en lägstanivå i avtalet, som vårdcentralen var tvungen att leva upp till. Men i det senaste avtalet i Östergötland tog man bort det, säger distriktsläkaren Thomas Gylfe som arbetar i Mjölby.

Så här ser det ut i de flesta av landets regioner. Det visar en genomgång som SVT Nyheter har gjort av ramavtalen mellan regioner och kommuner.

Bara tre minuter per boende och vecka

Bara en tredjedel av regionerna anger en miniminivå för hur mycket tid läkarna på vårdcentralen ska ägna åt de som bor på äldreboende.

Och skillnaderna är stora. Allt från nio minuter till boende och vecka – till bara tre minuter per boende och vecka.

I faktarutan ser du listan på vilka regioner som har lägst garantitid för läkarbesök i äldreboende.

Två tredjedelar har ingen garantitid alls

Två tredjedelar av regionerna anger inga tider alls – utan det är upp till varje vårdcentral att avgöra hur mycket tid de vill ägna åt de äldre som bor på äldreboenden.

– Risken med att ha en minimitid är att då blir det inte mer tid än så. Men om man inte har någon garantitid alls så är ju risken att det blir ännu mindre tid, säger Sonja Modin, pensionerad distriktsläkare, som är aktiv i SFAMs råd för sköra äldre i primärvården.

”Läkarna hann inte göra det de skulle”

Det är en sammanslutning av distriktsläkare över hela landet som nu försöker få igenom en förändring genom att beskriva vad som behöver ingå för att vården ska vara av god kvalitet.

– Det krävs tid för att möta de som är sjuka och hinna samverka med dem som deltar i vården. Pandemin och kritiken från IVO gör att detta blir tydligt. Läkarna hann inte med att göra det de skulle, på den tid som de hade tilldelats för uppgiften. Det visade IVOs granskning, säger Sonja Modin.

I videon får du följa med på en rond på Slomarps vårdboende i Mjölby – där man fördubblade läkartiden och har två läkare som jobbar riktat mot äldreboenden i kommunen.

Fotnot: SFAM står för Svensk förening för allmänmedicin och är en förening som består av allmänläkare med lokalföreningar i hela Sverige.

I faktarutan nedan kan du se vilka regioner som saknar garantitider för läkarbesök i äldreboende.

Listan: Så ser det ut i din region

De här regionerna har inga specificerade tider alls. Det är alltså upp till varje vårdcentral att avgöra hur ofta och länge läkarna ska besöka varje äldreboende:

Östergötland

Sörmland

Dalarna

Gävleborg

Uppsala

Norrbotten

Västra Götaland

Jönköping

Skåne

Blekinge

Kronoberg

Jämtland/Härjedalen

Kalmar

Stockholms län

Citat från avtalen:

”den tid som behövs” (Gävleborg)

”utifrån patientens behov” (Norrbotten)

”ska anpassas till patientens medicinska behov” (Skåne)

De här regionerna har specificerat tider, men de varierar kraftigt:

Gotland: 9 minuter per boende och vecka

Örebro: 6 minuter per boende och vecka

Västernorrland: 6 minuter per boende och vecka

Värmland: 6 minuter per boende och vecka

Västerbotten: 4,8 minuter per boende och vecka

Västmanland: 4 minuter per boende och vecka

Halland: 3 minuter per boende och vecka

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkarbrist i äldreomsorg

Mer i ämnet