Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
“Pandemin har gjort bristerna blir synliga – nu måste förbättringar ske inom kort”, säger verksamhetskonsulten Dag Norén som utrett läkartiden i hemsjukvård på uppdrag Sveriges kommuner och regioner. Foto: Nina Varumo

Utredaren: ”Patienterna skickas fram och tillbaka till akuten”

Uppdaterad
Publicerad

Avtalen som styr hur ofta läkarna ska besöka de äldre i hemsjukvården är ofta godtyckliga och luddiga. Det konstaterar en utredning från Sveriges kommuner och regioner, SKR.

– Jag anser att politikerna borde ställa krav på vårdcentralerna att garantera hembesök med en fast läkare, säger verksamhetskonsulten Dag Norén.

– Sjuksköterskor i hemsjukvården lägger ofta ner mycket tid på att försöka få tag på läkare, säger konsulten Dag Norén som på uppdrag av SKR har skrivit rapporten om Läkarmedverkan i kommunal hemsjukvård.

Han berättar att patienter inom samma hemsjukvårdsdistrikt kan ha en mängd olika läkare eftersom de är listade vid olika vårdcentraler. Och på vårdcentralen kan det variera vilken läkare man ska kontakta – och även rutinerna för hur man gör det.

– Det blir oerhört komplext och tidsödande för sjuksköterskorna i hemsjukvården, säger Dag Norén.

”Det blir väldigt godtyckligt”

I utredningen skriver han att ramavtalen mellan kommun och regioner ofta ser likadana ut över hela Sverige när det gäller hemsjukvården.

– Det står ofta att sjuksköterskorna ska ha rätt att begära läkarstöd om det behövs. Det blir väldigt godtyckligt och suddigt och resultatet blir därefter, säger Dag Norén som arbetar på Governo.

”Behöver förbättras omgående”

Bristen på läkarstöd leder till att patienter skickas fram och tillbaka mellan sjukhusens akutmottagningar, enligt rapporten.

– Det här har kommit ännu mer i dager under pandemin som drabbat främst den här målgruppen. Något behöver förbättras omgående, säger Dag Norén.

Fast läkarkontakt ger bättre vård

Han anser att vården skulle bli betydligt bättre om äldreboenden och hemsjukvården hade en fast läkare knuten till verksamheten.

– Det pågår en diskussion just nu om att patienter ska ha en fast läkarkontakt, men det bör gälla även för kontakten med sjuksköterskor och annan vårdpersonal i hemsjukvården.

I videon berättar han om sina slutsatser.

Rapporten heter “Läkarmedverkan i kommunal hemsjukvård – från hemsjukvård till hälso- och sjukvård i hemmet” från Sveriges kommuner och regioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läkarbrist i äldreomsorg

Mer i ämnet