Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I veckan är de havsbaserade vindkraftsparkerna i Långgrund på avgränsningssamråd. SVT Nyheter öst besökte samrådet i Häradshammarsbygdegård. Se mer i klippet. Foto: SVT Grafik / Axel Brantemo/SVT / TT

Delade meningar om vindkraft till havs utanför Norrköping

Publicerad

Långgrund ett och två är namnet på två havsbaserade vindkraftparker som företaget Svea Vind Offshore vill bygga utanför Arkösund i Norrköpings kommun.  Under tisdagen var parkerna ute på samrådsmöte – och åsikterna om den planerade satsningen går isär.

Det planerade projektet rör totalt två havsbaserade vindkraftparker i Östersjön utanför Östergötland och Södermanland om totalt 182 vindturbiner på 335 meter. Den uppskattade årliga elproduktionen ligger på 13 TWh. Projektet är just nu ute på avgränsningssamråd – något som lockat många i veckan både i Oxelösund och i Häradshammar, utanför Norrköping.

– Vi får mycket frågor kring hur det kommer att bli kring ljudutredning, hur det kan komma att påverka elpriser och hur det kan påverka industrin och arbetstillfällen, säger Per Edström som är projektledare.

Norrköping

Under tisdagen var det många som hade tagit sig till Häradshammars bygdegård där samrådet hölls.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet