Under vinterhalvåret uppstår ett fenomen då solen skickar laddade partiklar in i jordens atmosfär. Fenomenet kallas för norrsken eller aurora borealis och kan se ut som allt från en tunn dimma till färgglada stråk, oftast i grönt, över himlavarvet. Norrsken är frekvent förekommande i norr, men att det gröna skimret syns så långt söderut som över Östergötland och Gotland hör inte till vanligheterna.
Under de kommande tre nätterna, mellan torsdag och söndag, är dock chansen att få se norrsken på Gotland ovanligt stor.
– Vi är just nu inne i en sån period. Man skulle kunna säga att nu orkar ”kletet” sprida sig ner hit från norra Sverige, säger Carl Bergstrand, som är en av personerna bakom Facebooksidan ”Norrsken Sverige”.
Redan tidigare i veckan kunde norrsken skymtas nere i Skåne, men på Gotland var det för molnigt för att ta del av skådespelet.
Norrskensprognoser i tre steg
Det är främst tre saker Carl Bergstrand tittar på när han letar efter chanserna för norrsken.
– Först finns bilder från en satellit som fotograferar solen där man ser hur solen ser ut, sedan finns det en annan satellit, Discover, som undersöker solvindens fart och ger en magnetisk layout. Man ser också på historik hur det har sett ut när det varit liknande scenarion på platserna tidigare.
Flytt till Umeå
Intresset för norrsken började när Carl Bergstrand 2008 flyttade till Umeå för att studera. Där försökte han hitta nya fotomotiv efter att tidigare ha fotograferat mycket stormar och vågor.
– Jag började kolla på amerikanska sidor med tok-nördar och förstod först ingenting.
2010 gjorde Carl Bergstrand sin första norrskensprognos i Umeå, den visade sig vara rätt. Den första prognosen på Gotland såg han söder om Visby uppe på Högklint.
– Kameran var riktad norrut och det var rött och som ett skumt draperi.
41 000 följare
Carl Bergstrands intresse för norrsken och norrskensprognoser ledde till att han och en till person på Gotland startade ett projekt, Facebook-sidan ”Norrsken i Sverige”. I skrivande stund är det över 41.000 personer som följer sidan.
– Det blir en jättegrej, alla blir tok-taggade. Det har spridit sig över Sverige och även lite till Norge och Finland. Många startar också mindre lokala grupper, säger Carl Bergstrand.
Egen grupp på Gotland
Även Gotland har en egen, mindre Facebook-grupp där Elias Tobal är en av drivkrafterna bakom.
– Jag blev inspirerad av ”Norrsken i Sverige”-sidan och ville öppna upp något för alla på Gotland där man kan hjälpa varandra. Folk här tror inte att det finns norrsken på Gotland, säger Elias Tobal.
Han blev själv intresserad av norrsken en kväll hösten 2014 när han snubblade över ett litet norrsken.
– Jag tränade på nattfoto på Högklintsberget och såg först i kameran att det var norrsken.