Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rikard Norman, näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna, berättar i klippet. Foto: SVT/ Mimmi Moberg

Stora hyreshöjningar föreslås av Fastighetsägarna

Publicerad

Branschorganisationen Fastighetsägarna menar att hyrorna behöver höjas 11-12 procent, när de nu inleder hyresförhandlingarna i flera kommuner i Östergötland.

Fastighetsägarna påkallar idag hyresförhandlingar i Linköping med omnejd och menar att hyran bör höjas med 11-12 procent under nästa år.

De menar att det är vad som krävs för att klara de ökade kostnaderna som skett på grund av inflationen och att hyran måste utvecklas i takt med kostnaderna.

–  Både branschen och hushållen är hårt pressade, men om fastighetsbranschen inte får kostnadstäckning är det våra hyresgäster som drabbas när fastighetsägare tvingas till neddragningar och måste skjuta fram åtgärder och investeringar som bidrar till trivsel och nöjdhet, säger Rikard Norman, Näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Linköping.

Kravet från fastighetsägarna kritiseras av Hyresgästföreningen som menar att de inte kommer gå med på en sådan stor höjning.

– Det är ett extremt högt krav de kommer med. Jag tror inte att någon tycker att det är rimligt att höja hyrorna så mycket. Många hyresgäster har redan svårt att få ihop sin ekonomi som det är, alla andra kostnader har också ökat och en hyreshöjning på det skulle många helt enkelt inte klara av,säger Inger Borg, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.

Det handlar om privata fastighetsföretag i 9 kommuner i Östergötland:

Linköping, Boxholm, Kinda, Mjölby, Motala, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshög.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.