Foto: SVT

Stora kommuner har lättare att söka bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora skillnader mellan hur mycket pengar som går till varje kommun när staten delar ut bidrag.

Linköping är en tämligen stor kommun, en kommun som har resurser att utforma en ansökan. På bara 14 dagar lyckades Linköping få 62 miljoner kronor i statliga bidrag, bland annat för läxhjälp till skolbarn.

I mindre kommuner bler inte resultat lika bra. Kinda, Ödeshög och Gotland fick exempelvis inga pengar alls till läxhjälp.

Även om Linköping naturligtvis gärna tar emot pengar från staten så finns det fudneringar på om systemet egentligen fugnerar så bra.

– Vi har tagit hem mest på totalen utav alla i hela landet, så det kanske låter lite dumt att jag står här och är negativ till detta, säger Lars Rejdnell, barn- och ungdomschef i Linköping. Jag är inte negativ till att få pengarna, men jag tycker att man behöver tänka till två gånger till på alla dessa riktade statsbidrag.

Även Skolverket tycker att det finns anledning att se över regelverket så att det blir så likvärdigt som möjligt för olika kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.