Fästingar är spridare av sjukdomarna borrelia och TBE Foto: Aas, Erlend

Stora prisskillnader – här är TBE-vaccination billigast i landet

Uppdaterad
Publicerad

Priset för att vaccinera sig mot TBE varierar kraftigt i landets regioner, visar en kartläggning som tidningen Läkemedelsvärlden har gjort.

För att få ett grundskydd mot TBE behövs tre vaccindoser. Billigast är grundskyddet i Västmanland följt av Uppsala, Sörmland och Östergötland.

I Östergötland kostar vaccination för två vuxna och två minderåriga kostar 2 500 kronor. Dyrast är Region Jämtland Härjedalen, där motsvarande summa är 6 480 kronor.

Gratis för barn och unga

De regioner som subventionerar vaccinet är generellt sett billigast. I Region Sörmland, Uppsala, Västmanland och Östergötland är vaccinet gratis för barn och unga, och även Region Jönköping har infört detta sedan årsskiftet.

– Jag tror att priset har en betydelse för familjers vilja och möjlighet att vaccinera sig, kommenterar Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköping, till Läkemedelsvärlden.

I en tidigare version förekom en felaktig prisuppgift för Region Östergötland.

Se mer om TBE i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.