Ted Starkås (S), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Valdemarsviks kommun och Tobias Holmqvist/SVT

Stora utmaningar för små kommuner – Valdemarsvik hos civilministern

Uppdaterad
Publicerad

Redan hög skatt, många flyktingar och en åldrande befolkning – framtiden kan synas mörk för Sveriges små kommuner. Representanter från Valdemarsvik och 25 andra kommuner träffar därför idag civilminister Lena Micko (S).
– Det kommer bli problem framför allt inom vården, säger Ted Starkås (S), kommunalråd i Valdemarsvik.

Gemensamt för de berörda kommunerna är bland annat en längre tids befolkningsminskning. De yngre flyttar och de äldre stannar och blir fler, enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR.

”I behov av folk i arbetsför ålder”

– Jag har inte riktig bestämt vad jag vill ta upp med ministern. Men i Valdemarsvik har vi tagit emot många nya svenskar och det tar fyra till fem år innan de får jobb, säger Ted Starkås (S).

Han fortsätter:

– Vi vill inte att de ska flytta utan komma i sysselsättning – vi är i behov av folk i arbetsför ålder.

Han tycker att någon instans behöver se över nyanländas försörjning från tiden, två år, de får statligt etableringsstöd tills dess de får arbete eller börjar plugga.

Minskad klåfingrighet

De här kommunerna har ofta redan en hög kommunalskatt. Den är det alltså svårt att att höja om de inte vill avskräcka fler från att flytta dit. Att skruva på kommunutjämningssystemet ses som ett sätt att åtgärda de ekonomiska bekymren.

Men framför allt vill de mindre kommunerna att statens klåfingrighet ska minska. De menar att riktade insatser inte alltid fungerar för respektive kommun.

– Man behöver lyfta alla krav som ser lika ut, oavsett om kommunen är liten eller stor. Hur kan man hjälpa de mindre med till exempel specialister? Många av oss har redan samarbeten med andra kommuner för att försöka fixa detta.

Lena Micko (S) säger till TT att ”Vi har tidigare sagt att vi ska minska på detaljregleringen”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valdemarsvik

Mer i ämnet