Fordonsfantasten har över 150 bilar

Bland skogarna utanför Flen finns en riktig guldgruva för alla bilälskare. Där på Sparreholms slott döljer sig ett museum med allt från kungliga åk till urgamla emaljskyltar. Men det finns en bil som sticker ut bland alla.

– Under alla förhållanden så är det Mercedes Benz och bland de är Mercedes 540K den mest intressanta. Även ägaren till den är intressant, säger storsamlaren Helge Karinen som har byggt upp museisamlingen under hela sitt liv.

Kunglig inblandning

Den intressanta ägaren som Helge Karinen pratar om är av blått blod. Det är vår nuvarande kungens far, Gustav Adolf som körde Mercan. Och vem vet, kanske har även vår konung vaggats i den här cabriolén. Inget märkvärdigt om Helge, 83 år gammal och alltså fem år äldre än den omtalade bilen, får tycka till.

– Jag och min fru åkte den här bilen i rallyt men det kändes som vanligt, säger Helge Karinen och ler stort.

Europas äldsta

Han är mannen som har samlat på sig över 150 bilar. En av de står bakom namnet Kungens Kurva. Det var alltså när Gustav den femte körde i diket med just den här Cadillacen. Och så fortsätter det bil efter bil med varsin alldeles unika historia.

Förutom bilar inhyser museet vad som kan vara Europas äldsta cykel, alla möjliga modellflygplan, gamla emaljskyltar och en hög igenkänningsfaktor som lockar till sig många besökare.

– ”Titta den här har farfar eller far haft!” säger folk. Folk i allmänhet tycker att det är trevligt att se hur det var i deras barndom, säger Helge Karinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer