Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Men hur många lägenheter handlar det om? Och när kommer de vara klara med ”underhållsberget”? Hör svaren i klippet. Foto: Martin Klevelid/SVT

Stort behov av stambyten hos Bostadsbolaget i Mjölby: ”Ett underhållsberg framför oss”

Uppdaterad
Publicerad

Hos Bostadsbolaget i Mjölby är ungefär två av tre lägenheter byggda under rekordåren för bostadsbyggandet under 60- och 70-talet eller tidigare. Men femtio år senare betyder det också att över 1 000 lägenheter måste genomgå ett stambyte ungefär samtidigt.

Det hela innebär att tekniska installationer i husen såsom el- och vattenledningar behöver bytas ut. Samtidigt som kök, badrum och andra delar av lägenheterna görs om.

– Vi försöker att renovera i genomsnitt 100 lägenheter per år, säger Carl-Magnus Miettinen, byggchef på det kommunala bostadsbolaget.

Inga lyxrenoveringar

På grund av att det är så många lägenheter som behöver renoveras, ungefär hälften av bolagets 2 700 bostäder, så måste renoveringarna gå fort. Samtidigt som det inte ska bli några orimliga hyreshöjningar.

– Vi vill inte renovera mer än vad som är nödvändigt för att bibehålla husens funktion, säger Carl-Magnus Miettinen.

Men hur många lägenheter handlar det om? Och när kommer de vara klara med ”underhållsberget”? Hör svaren i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.