Kerstin Jonsson, vaccinationssamordnare hos Region Östergötland, berättar om TBE-vaccination.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är ett stort intresse just nu, säger Kerstin Jonsson, vaccinationssamordnare hos Region Östergötland. Hör henne berätta om TBE-vaccination i klippet. Foto: Carl Larsson/SVT

Efter Region Östergötlands sänkta pris: Köer till TBE-vaccinering

Uppdaterad
Publicerad

I fjol infördes gratis vaccination mot TBE för alla mellan 3 och 19 år i Östergötland. Från och med årsskiftet betalar de som är 20 år och äldre halva priset för grundvaccinationen som består av tre sprutor.

Det har gjort att intresset för att ta TBE-vaccin ökat ordentligt.

– TBE är en mycket allvarlig sjukdom. Den kan leda till hjärninflammation och förlamning och lång vårdtid på sjukhus. Nu har vi vaccin som hjälper. Därför är det viktigt att man vaccinerar sig, säger Kerstin Jonsson, Region Östergötlands vaccinationssamordnare.

De över 50 år rekommenderas att ta fyra sprutor.

Hör mer om TBE-vaccination i klippet ovan.

TBE:

Tick Borne Encephalitis, TBE, är en virussjukdom som sprids av fästingar. Det tar mellan fyra och tio dagar från smittotillfället till att du blir sjuk. De vanliga symtomen är huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. Emellanåt kan kramper och förlamningar förekomma.

De flesta som insjuknar blir helt återställda, men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär med bland annat uttalad trötthet och minnesstörningar. Vissa får bestående förlamningar även om det är ovanligt. Dödsfall förekommer men är sällsynta. Barn i förskoleåldern som smittas får i regel lindrigare symtom än vuxna, men kan få kvarstående besvär.

I Östergötland ökade antalet TBE-fall från 3,56 per 100 000 invånare 2013 till 6,15 år 2022. Motsvarande siffror för hela landet är: från 2,17/100 000 invånare till 4,42.

TBE-viruset överförs direkt vid fästingbettet. Om du ändå får en fästing på dig ska du plocka bort den så snart som möjligt med en pincett. Ta tag i fästingen och dra den rakt ut. Håll bettet under uppsikt och ta kontakt med vården om du får en stor röd ring som växer till runt bettet.

Källor: Region Östergötland, Folkhälsomyndigheten och fästing.nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.