Foto: Oskar Jönsson/SVT

Stort politiskt stöd på Gotland för satsningen på försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Från och med juli så kommer de första delarna av Gotlands nya militära förband att finnas på plats. Det här är en satsning som välkomnas av majoriteten av de lokala politikerna. Men det finns också de som är mer tveksamma.

Stefaan de Maecker (MP) är tveksam

– Jag tycker att spänningarna byggs upp genom att vi pratar mer om försvar och militära insatser. Diskussionen om hur man kan få parterna att närma sig genom diplomati finns i princip inte, säger Stefaan de Maecker (MP).

De flesta positiva

SVT Nyheter Öst har frågat samtliga ledamöter i regionfullmäktige hur de ställer sig till att stridsgrupp Gotland etableras på ön. En stor majoritet, 78 procent, är positiva.

Meit Fohlin (S)

– För Gotlands del innebär det, om man bara tittar på det rent egoistiskt, att vi får tillbaka arbetstillfällen till ön. Det har varit ett stort avbräck på ön när inte militärens satsning på Gotland har varit så stor, säger Meit Fohlin (S).

LÄS MER: Stridsgrupp Gotland saknar el och vatten

Anna Hrdlicka (M)

– Vi har ju märkt under ett antal år att försvaret har trappat upp närvaron. Det gäller inte bara de soldater som är här utan också flyget. Det är positivt för öns utveckling, säger Anna Hrdlicka (M). 

Ett fåtal tveksamma

Men det finns också de som är tveksamma. 7,8 procent av ledamöterna är helt emot upprustningen, och av de 14 procent som svarat att de inte har någon åsikt, så beror det i flera fall på att man ser både bra och dåliga aspekter av försvarssatsningen.

– För Region Gotland innebär det förstås arbetstillfällen och en höjd beredskap. Men annars så är närvaron av militären inte enbart positiv. Det medför begränsningar av vad man kan göra, det innebär också en del störningsmoment. Så det är både och när det gäller den lokala påverkan, säger Stefaan de Maecker (MP).

TV: Så säger politikerna

  •  50 av 64 som svarat är positiva (78,2%)
  •  5 av 64 är negativa (7,8%)
  •  9 av 64 har angett ”ingen åsikt”
  • 64 av 71 ledamöter har svarat på enkäten (90,1%)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvaret på Gotland

Mer i ämnet