Foto: SVT

Stort sug efter personal till sjöss

Uppdaterad
Publicerad

Det är fler som slutar än som börjar och det blir allt svårare för rederier att hitta personal till sina fartyg. Allt fler fartyg svenskflaggas och det gör att konkurrensen om de som har rätt utbildning är stenhård.

Under lång tid var det ganska få jobb inom sjöfarten i Sverige. Men nu är situationen den omvända. Fler och fler fartyg tas i drift, samtidigt som var sjätte anställd kommer att gå i pension de kommande åren. Det här skapar ett bekymmersamt läge, bland annat för rederiet Destination Gotland som får allt svårare att hitta personal,

– Året runt så har vi svårt att hitta personal till framförallt maskin och däck. Sommartid när vi ökar antalet fartyg samtidigt som andra rederier gör detsamma och samtidigt som alla vill ha lite semestrar så är det jättesvårt, säger Henrik Cars, vice vd för Destination Gotland.

Hör Henrik Cars argument för varför man ska välja ett jobb till sjöss i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet