Transportföretagens kompetensförsörjningschef, Caj Louma Foto: SVT/Patrik Widegren// TT/Fredrik Sandberg

Personalbrist inom sjöfarten – vill locka fler kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Transportbranschen kommer att skrika efter personal i framtiden. Ett område är sjöfarten där man måste locka till sig fler kvinnor för att klara personalbehovet.

Transportbranschen behöver varje år anställa mellan 16 och 17 000 personer. Problemet är att bara att det inte utbildas så många, det säger Branschorganisationen Transportföretagens kompetensförsörjningschef, Caj Louma, som besöker Gotland för att diskutera behovet av personal.

– Vi vet att utbildningssystemet tillfredsställer ungefär 60 procent av behovet. Så vi har ett jätteproblem att få tag i rätt antal personer med rätt kompetens, säger han. 

Få kvinnor inom sjöfarten

En del av branschen där det kommer att behövas personal de kommande åren är sjöfarten. Enligt en färsk rapport från Transportföretagen så uppger 40 procent av sjöfartsföretagen att de har svårt att hitta personal. Man tycks ha särskilt svårt att locka kvinnor. Endast fyra procent av de anställda inom yrkena matros, motorman, tekniskt- och nautiskt befäl är kvinnor.

– Sjöfarten har ett rekryteringsproblem totalt sett. Tittar man på var man kan hitta personal framöver så är det i hos det underrepresenterade könet, det vill säga kvinnor. Lyckas vi med det så får vi en helt annan dynamik på arbetsplatserna också, säger Caj Luoma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.